Forum Rasmi #Selangor Webchat
Peringatan
Forum ini diklasifikasikan sebagai 18 sx+sg+pl :

( Seram + Ganas + Politik + Lucah) .

Dengan ini anda bersetuju dengan setiap peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan forum ini . Pihak pengurusan forum tidak akan dipersalahkan sekiranya berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.
Top posters
Moderator2 (767)
 
Greenday (397)
 
kalai (278)
 
arul (235)
 
AbG (224)
 
Eleena (206)
 
luna (173)
 
FairChild (150)
 
zairul (126)
 
sahak (98)
 

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 59 on Fri Jan 14, 2011 11:33 am
Statistics
We have 425 registered users
The newest registered user is ggarrenna

Our users have posted a total of 4463 messages in 419 subjects

Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Tue Jun 24, 2014 9:46 am

First topic message reminder :




Kursus Asas Pelaburan Bursa Saham ini terbahagi kepada 3 tahap iaitu...

Sesi Beginner: Asas Saham
· Langkah memilih broker saham
· Belajar membaca indeks saham
· Cara membeli saham online tanpa melalui remiser

Sesi Intermediate: Value Investing Strategy
· Cara membeli IPO (Initial Public Offering)
· Teknik penilaian saham mengikut kaedah Warren Buffet (value investing)

Sesi Advance: Analisa Teknikal Saham
· Bagaimana membuat analisis teknikal ke atas saham
· Mengenali Japanese candlestick dan Chart Pattern
· Swing Trading mengunakan Bollinger,MACD,RSI dan ADX indicator

Sesi Expert CFD (Saham Luar Negara): *Hanya untuk kelas bersemuka shj
· Bagaimana membeli saham luar negara dengan modal bawah RM2k
· Strategi Untung Besar ketika Saham Jatuh Menjunam ! (hanya untuk saham NYSE dan NasDAQ)
· Cara mendapatkan Divided saham luar negara


*Kelas boleh diambil secara bersemuka (1 to 1 coaching) atau ONLINE (seluruh Malaysia)


Pendaftaran boleh dibuat di : http://BursaCourse.com.nu
Maklumat lanjut di : http://KLFX.blogspot.my


.


Last edited by Moderator2 on Wed Jan 04, 2017 4:01 am; edited 15 times in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down


Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Jul 20, 2016 8:16 am

Remaja miliki aset peribadi 72 juta hasil usaha sendiri
"
AMERIKA SYARIKAT, - Percayakah anda seorang remaja yang bukan berasal dari keluarga yang kaya, sudah memiliki aset bernilai 72 juta ketika usianya baru mencecah 17 tahun?

Mohammed Islam, seorang pelajar yang menetap di Queens, New York, mula berkecimpung dalam pelaburan saham ketika dia berusia 9 tahun.

Dia bermain saham berupa dagangan minyak dan emas yang bermula pada modal yang kecil.

Mohammed Islam turut memberitahu sebuah majalah, dia menggunakan masa rehatnya untuk bermain saham berkenaan."
Sumber

Hebat bukan? Berusia 17 tahun dan ada aset harta sebanyak 72 juta. Anak-anak muda tempat kita diusia seperti ini banyak yang berada di jalanan lepak dan menghabiskan masa dengan perkara yang kurang berfaedah.Hasilnya macam-macam boleh tengok.

Jika nak berjaya dan mencuba aktiviti perniagaan dengan saham ni. Belajarlah selok belok perniagaan saham ini jika anda juga mempunyai hasrat dan bercita-cita bekerja sendiri di rumah.

Dizaman yang semakin mencabar ni, dan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat memang kena jika belajar dan mendalami ilmu saham ni. Ramai antara kita yang dah mula belajar tentang pelaburan saham. Ini kerana, dalam proses berniaga dengan saham ni, kita juga perlu menjaga batasan agama. Jangan main seronok aje nak laburkan saham dan nak beli saham. Kena jaga juga tentang soal agama, bagi menjaga sumber rezeki yang kita perolehi hasil daripada perniagaan saham yang kita jalankan.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Aug 10, 2016 2:59 pm


KELAS SAHAM 101 PERCUMA


Assalamualaikum


Belajar melabur saham.

ZZ dan FY memulakan sebuah syarikat ZZFY SDN BHD berniaga runcit.

FY meletakkan modal RM60,000 dan ZZ meletakkan sebanyak RM40,000 menjadikan modal berbayar sebanyak RM100k.


FY ZZ


Modal RM60k RM40k


Saham 60k 40k


Pegangan 60% 40%




Oleh itu par value adalah RM1.00 | 100000 unit saham | RM100000 modal berbayar. Sijil-sijil saham pula akan dicetak dan disimpan di tangan Regitrar of Companies. Dalam sijil itu akan tertera nama syarikat, jumlah pegangan saham dan nama pemilik sijil tersebut. Namun demikian harga saham TIDAK ADA dalam sijil tersebut.

Di belakangnya pula ada borang 32B bagi tujuan menukar nama kepada pemilik yang baru andai saham tersebut dijual.

Memiliki saham bermakna anda memilik sebahagian dari syarikat tersebut.


Pada ketika ini saham syt ZZFY tidak didagangkan. Oleh sebab saham syt ini tidak didagangkan maka harga saham tersebut bersifat tetap pada harga RM1.00. Sebarang pembelian dan penjualan saham juga adalah pada harga RM1.00.

Katalah ZZ menjual 20% pegangannya kepada XX maka XX akan membeli 20000 unit saham pada harga RM1.00 dengan jumlah bayaran sebanyak RM20,000.

Oleh itu pegangan syt akan berubah kepada berikut ;



FY 60% atau 60000 unit saham


ZZ 20% atau 20000 unit saham


XX 20% atau 20000 unit saham



Jadi apabila syt menjalankan perniagaan dan di penghujung tahun mendapat untung sebanyak RM20000 maka pembayaran dividen keuntungan akan menurut ratio pegangan saham anda dalam syarikat tersebut.

Jadi pengagihan dividen


FY 12000 (60% X RM20000)


ZZ 4000 (20% X RM20000)


XX 4000 (20% X RM20000)


Jadi pulangan dividen atau dividen yield tahun itu ialah 20%

Dalam senario ini semua keuntungan atau 100% (dividend payout ratio) diagihkan kepada semua pemegang saham syarikat.


Dalam senario kedua adakalanya hanya separuh atau sebahagian sahaja keuntungan yang diagihkan sebagai dividend separuh lagi disimpan sebagai retained earning atau tabungan bagi tujuan mengembangkan syarikat atau tujuan tujuan yang lain.


Selalunya dewasa ini kebanyakan syarikat sudah ada polisi dividen dan pemberian dividen ini selalunya akan menarik minat pelabur untuk melabur di dalam syt tersebut. Kerana dalam jangka masa panjang modal permulaan kita akan terbayar kembali melalui pulangan dividen itu tadi.


Oleh itu syt yang memberikan dividen pastinya syt yang baik untuk kita laburkan duit kita.


Sekian buat kali ini.






FY
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Sep 21, 2016 3:10 am


PERBEZAAN INVESTORS DAN TRADERS BAH 2


Traders pula cuba mendapatkan keuntungan dalam jangkamasa pendek dan mereka pula mesti menggunakan analisis TA bagi meramal pergerakan kenaikan harga saham bagi mendapatkan kauntungan segera. Ia lebih komplikated dan perlukan pelajaran serta pengalaman yang mendalam dalam pasaran saham. Apapun semua ini diajar dalam sesi Personal Coaching yang FY jalankan.

Trader selalunya tidak membeli dan menyimpan saham untuk jangkamasa yang panjang untuk mendapatkan dividen atau sebagainya. Mereka menganalisis dan meramal pergerakan harga saham dengan kaedah Technical Analysis. Analisis ini pula ada banyak teknik dan strateginya.

Buy at support, buy on breakout, buy on reversal dan sebagainya dengan melihat trend, mengunakan garisan support resistance atau Darvas Box Trading, bollinger bands, MACD, Parabolic, TAVA atau apapun kaedah yang dirasakan sesuai bagi tujuan meramal pergerakan harga saham ini bagi menjana keuntungan.

Malah dewasa ini banyak software yang dijual dan boleh dilanggan yang menggabungkan pelbagai indikator bagi tujuan yang sama. Meramal saham mana yang akan naik.

Hakikatnya ia adalah lebih sukar dan risikonya juga lebih tinggi. Banyak yang perlu kita pelajari dan alami sebelum kita boleh menguasainya.

Investor pula berbeza, pandangan mereka lebih untuk jangkamasa panjang. Investor terkaya dunia adalah Warren Buffett yang belajar dari Benjamin Graham akan teknik pelaburan nilai yang menguntungkan itu. Namun ia mengambil masa tetapi jauh lebih menguntungkan.


Anda ingin belajar semua ini?

Datanglah ke Seminar Saham Super Investors sebagai permulaannya








avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Oct 12, 2016 3:08 am

Modal.

Orang jawa kata capital.

Modal antara benda yang orang fikirkan sebelum memulakan sesuatu perniagaan. Kata orang, kalau tak ada modal, macam mana nak berniaga. Modal sebenarnya bukanlah faktor utama penentu kejayaan sesuatu bisnes tersebut. Modal yang besar belum tentu untungnya juga besar.

Berikut 10 cara mendapatkan modal bisnes anda:

cara kumpul modal
10 Cara Kumpul Modal
1. Pinjam bank

Benda yang paling ramai orang fikirkan. Kalau anda hendak buat pinjaman atas nama syarikat, pastikan anda mempunyai current account dan mempunyai transaksi yang baik sekurang-kurannya untuk tempoh 6 bulan. Bank susah beri pinjaman bagi perniagaan yang baru ditubuhkan. Bagi tujuan untuk memperbesarkan perniagaan, pinjaman adalah lebih mudah kerana perniagaan kita sudah ada track-record nya tersendiri.
2. Simpanan

Simpan sebahagian duit gaji kita setiap bulan untuk tujuan membuka perniagaan atau pelaburan. Paling kurang 10% daripada gaji. Lebih banyak lebih bagus.
3. Main Kutu

Sudah sinonim dengan masyarakat kita. Tujuannya adalah untuk mendisiplinkan diri untuk menyimpan dan saling bantu membantu. Untungnya main kutu ini kalau giliran kita antara yang awal, cepat kita dapat modal. Tapi kalau giliran kita yang terakhir, sama sahaja kita menyimpan sendiri. Ho ho ho.
4. Partnership

Cari rakan, adik-beradik atau saudara-mara yang ada modal untuk bekerjasama dengan kita. Joint venture. Pastikan semuanya jelas dari awal dari segi pembahagian untung, pembahagian tugas, jawatan, dan sebagainya untuk mengelakkan salah faham di kemudian hari. Yang paling penting adalah semua yang terlibat mempunyai matlamat yang sama.
5. Cari pelabur

Juga boleh dipanggil sebagai venture capitalist atau angel investor. Mereka ini tidak terlibat di dalam operasi syarikat dan hanya bertindak sebagai pelabur. Mereka akan memegang sebahagian kepentingan di dalam syarikat. Ada yang akan memegang saham dalam syarikat tersebut untuk suatu tempoh yang lama dan ada yang hanya pegang sehingga syarikat tersebut disenaraikan sebagai syarikat awam di pasaran saham. Mereka untung selepas unit saham yang dipegang oleh mereka dijual di pasaran saham.
6. Initial Public Offering

Senaraikan syarikat anda di Bursa Malaysia sekiranya anda tidak memilih untuk membuat pinjaman bank. Kaedah ini hanya sesuai untuk syarikat yang sudah lama berniaga dan mempunyai kedudukan kewangan yang baik.
7. Tawarkan Servis

Buat bisnes jenis perkhidmatan atau servis yang tidak memerlukan modal yang besar. Oleh kerana margin untung servis besar, maka modal yang kita perlukan dapat dikumpul dengan lebih cepat.
8. Jadi Ejen

Anda boleh jadi ejen insurans, ejen produk fizikal, affiliate dan sebagainya. Jadi ejen sebegini kos sangat rendah. Hanya perlu promote sahaja dan sekiranya ada jualan, anda akan dapat komisyen. Modal yang perlu pun mungkin dari segi modal untuk pengiklanan sahaja. Anda juga boleh sertai syarikat direct selling atau MLM. Syarikat MLM yang bagus kebiasaannya mempunyai produk yang kita gunakan setiap hari. Jual produk tersebut dan simpan keuntungan yang diperolehi di dalam satu tabung. Cukup modal yang diperlukan anda boleh mulakan bisnes yang anda sendiri atau kembangkan bisnes yang sedia ada dengan merekrut downline atau ejen lain pula di bawah anda.
9. Buat Bisnes Dropship

Bisnes dropship. Tidak ada modal yang besar diperlukan untuk bermula. Anda boleh jual di pasaran online mahupun offline. Pilih produk yang mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran. Hanya promosikan sahaja dan selebihnya syarikat dropshipper akan uruskan.
10. Kerja Part-Time

Antara pilihan yang mudah untuk dilaksanakan. Cari kerja part-time yang bayar mengikut jam. Boleh buat selepas waktu bekerja di pejabat atau pada hujung minggu. Contohnya anda bekerja di kedai makan Pak Ali yang bayar Rm5 sejam. Sehari anda kerja bermula jam 6 petang sehingga 10 malam. Sehari anda dapat RM20, sebulan dapat RM600, setahun dapat RM7,200. Selepas setahun dah boleh fikirkan untuk mulakan perniagaan sendiri. Tapi jangan guna pula duit tu. Kalau guna, selepas setahun pun masih tak dapat kumpul modal yang diperlukan. Kerja untuk suatu tempoh tertentu sahaja.

Banyak lagi cara yang boleh anda lakukan untuk mengumpul modal ini. Pilihlah cara yang sesuai dengan anda. Membuat pinjaman dengan bank atau menggunakan kredit kad adalah pilihan yang terakhir sekiranya anda baru hendak mulakan perniagaan. Elakkan berhutang sekiranya perniagaan anda masih baru beroperasi.

Mulakan dengan apa yang ada di tangan.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Jan 18, 2017 4:57 am

kenapa fokus kepada pelaburan saham, bukan hartanah ?”
Sudah beberapa orang bertanyakan soalan ini.
Entahlah.
Saya tidak ada jawapan untuk soalan tu sebenarnya.
Benar, keduanya saham dan hartanah adalah jenis harta berkembang. Jadi, dari sudut itu memang tiada masalah jika kita memilih untuk fokus salah satu daripadanya. Tetapi yang bertanya itu adalah orang yang nak tahu kenapa memilih saham dan bukannya hartanah.
Mungkin sebab ROA, ROE. Well, finance term ni orang tak faham kalau cerita. Jadi kita ketepikan cerita kira-kira ni dulu.
Ok.
Mungkin minat. Tetapi jawapan ‘minat’ tu macam tak berapa tepat.
Barangkali yang lebih tepat adalah sebab saya minat membaca. Contoh, macam nak beli syarikat biskut di Bursa Malaysia.

  • Pertamanya, nak kena faham bagaimana syarikat biskut beroperasi.
  • Bisnes model dia macam mana.
  • Buat untung macam mana.
  • Macam mana sesebuah syarikat yang jual biskut dapat bertahan lama.
  • Dan lain-lain.

Untuk mendapat persoalan-persoalan sebegitu, kena banyak membaca. Bukan sekadar duduk tengok carta saham dah dapat jawapan. Tengok pergerakan harga saham tidak membolehkan kita tahu persoalan-persoalan di atas.
Jadi kena membaca, kena berfikir dan independent iaitu kena berani membuat kesimpulan sendiri.
Namun, tahap pembacaan yang diperlukan tidaklah sampai kena jadi expert dalam bidang tu, cuma kena jadi seorang pelabur yang banyak tahu. Lebih banyak tahu, lebih baik.
Itu satu.
Seterusnya, mungkin juga sebab saya ni introvert.
Ya, tak percaya ? Saya bukan seorang natural speaker yang lahir-lahir sahaja dah pandai public speaking.
Saya kena keluar dari zon selesa natural character sebagai seorang introvert bagi membolehkan saya memberikan latihan-latihan urus duit gaji & urus pelaburan ke seluruh negara.
Warren Buffett says that in the 1950’s he invested $100 in a Dale Carnegie public speaking course ‘not to prevent my knees from knocking when public speaking but to do public speaking while my knees are knocking.’
Sama seperti seorang introvert yang lain, saya tidak memulakan perbualan.
Saya lebih selesa bersama dengan orang-orang yang saya sudah kenal, berbanding orang baru. Maka jika diberi pilihan untuk ngeteh buat “network” sampai awal pagi dengan orang yang baru kenal atau membaca sampai awal pagi, sudah tentu membaca sampai Subuh menjadi pilihan.
Maklumlah, bila aktif beli rumah mana boleh duduk dalam rumah atau pejabat sahaja. Kena jumpa penjual / ejen, banker, lawyer. Dah selesai beli, kena cari kontraktor misalnya nak renovate / repair rumah. Lepas tu kena cari penyewa. Uruskan penyewa. Proses tu semua bukan sekali jumpa terus done deal. Berkali-kali.
Nak beli satu rumah itu prosesnya banyak kali nak jumpa orang.
Jadi, kalau ada hasrat nak beli 30 buah rumah, bersamaan setahun sekali sampai usia pencen, maka proses itu berulang banyak kali. Bagi, sebahagian orang proses jumpa orang sebegitu adalah menyeronokkan.
Sekarang, urusan jual beli saham semua dah online. Mungkin nak buka akaun CDS dan akaun trading itulah sahaja yang kena jumpa orang, lepas itu pun berurusan melalui emel atau perlu telefon sahaja.
Bangun tidur, membaca, buy, membaca, tidur, bangun, membaca, sell, membaca, tidur… proses itu berterusan begitu.
Mungkin ada pilihan untuk proses sebegitu menyebabkan saya lebih selesa, senang fokus dan membuat keputusan untuk membuat lebih banyak pelaburan saham berbanding hartanah.
Orang extrovert tidak melabur saham kah ?
Eh, tiada masalah.
Cumanya seorang introvert mungkin memilih tidak bercakap dengan pengurusan, dan orang extrovert mungkin lebih enjoy attend AGM dan bercakap dengan CEO dan pengurusan kanan. Bagi seorang introvert, barangkali listening skill dan membuat pemerhatian yang teliti terhadap produk sesebuah syarikat itu lebih natural.
Apa pun, pelaburan saham kena banyak membaca.
Jadi, siapa tak suka membaca barangkali dapat lupakan pelaburan saham. Sekadar minat nak buat duit dengan saham tidak mencukupi. Takut-takut nanti bila sampai masa perlu membaca adalah ketika saat modal pelaburan itu ditalkinkan sahaja.
Tapi nak membaca apa ?
He he he. Maksudnya tak cukup suka membaca tu. Kalau suka, mesti dah jumpa macam-macam buku pasal pelaburan saham. Antara ‘buku’ yang penting yang perlu dibaca adalah annual report sesebuah syarikat.
Minat membaca sahaja juga tidak mencukupi. Kena bertindak dengan terus buka akaun. Dah buka akaun terus beli 2,3 syarikat dulu. Kemudian baru belajar ilmu pelaburan saham dengan lebih mendalam.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Mar 01, 2017 2:06 am

Petua Pelabur Tersohor (TRUEWEALTH)


SINOPSIS / DESCRIPTION:

Satu cara yang amat berkesan untuk belajar tentang pelaburan saham ialah dengan membaca dan mengkaji pelaburan para pelabur yang berjaya mencatatkan rekod pencapaian luar biasa dalam jangka panjang. Mereka telah menjana pulangan yang lumayan untuk diri sendiri dan juga pelabur mereka.
Kesemua pelabur yang dipaparkan dalam buku ini merupakan pelabur jangka panjang berasaskan fundamentals, iaitu berasaskan kekuatan perniagaan dan bukan pedagang jangka pendek yang menggunakan analisis teknikal. Buku ini membolehkan pelabur kecil memanfaatkan kepakaran dan kebijaksanaan Warren Buffett, Ken Fisher, Peter Lynch, Benjamin Graham, Philip Fisher, John Templeton, Jim Rogers, John Neff, Walter Schloss dan John Bogle dalam membuat penilaian dan pemilihan saham.
Pelajari:

    Teknik pelaburan Warren Buffett
    Apakah 10 jalan umum yang dikemukakan oleh Ken Fisher untuk membina kekayaan.
    Apakah prinsip asas pelaburan Peter Lynch
    Apakah yang Benjamin Graham maksudkan dengan margin keselamatan
    15 faktor penilaian oleh Philip Fisher apabila memilih saham
    Peraturan yang boleh dianggap paling relevan oleh John Templeton untuk pelabur pada masa kini
    Dan pelbagai fasa pelaburan oleh pelabur-pelabur tersohor yang lain.


Tentang Penulis:
Razali Razman ialah seorang penulis dan penterjemah yang mengkhusus dalam bidang kewangan. Beliau merupakan penulis buku Panduan Bijak Melabur, Panduan Pelaburan Unit Amanah serta eBook Panduan Asas Saham dan pernah menyumbang rencana untuk Dewan Ekonomi, Agama dan Falsafah serta UM Accounting Journal.



Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI > http://www.mudah2u.co.vu/2014/06/perniagaan-telefon-vending-masuk.html





TERIMA KASIH
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Apr 12, 2017 6:18 am

Buku Jutawan Mat Rempit ! - RM30


SINOPSIS / DESCRIPTION:

Hanya jikalau mengatakan ia mustahil, ia akan benar-benar menjadi mustahil. Tetapi tidak bagi seorang drebar yang telah menemui cara untuk berubah dari seorang ‘kuli’ menjadi ‘tauke’. Dari seorang yang sentiasa tidak kecukupan wang berubah menjadi seorang jutawan. Dengan berpandukan ‘Tidak Mustahil’, semua pendidikan percuma yang diperoleh semasa menjadi budak penghantar dan drebar, yang dianggap sebagai ‘Universiti Jalanan’ diubah menjadi landasan untuk menjadi jutawan.
Semua panduan dan caranya ada dalam buku ini. Panduan dan cara tersebut akan ditemui di dalam cerita yang menarik.
Asalkan mahu dan tahu, sama sekali tidak mustahil untuk menjadi jutawan walau apa pun kedudukan kewangan sekarang.




Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2016/01/buku-novel-teman-roh-rm25.html





TERIMA KASIH
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed May 31, 2017 4:48 am

Macam mana nak tahu status syariah compliance IPO?
Bismillah.

Dalam pelaburan saham, faktor yang paling penting untuk diberi perhatian oleh pelabur muslim tentulah status syariah compliance sesuatu syarikat yang ingin dilaburkan. Tentunya kita tidak mahu rezeki yang kita dapat adalah dari sumber yang haram. Alhamdulillah, dengan kewujudan dan usaha Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, para pelabur di Malaysia boleh mengetahui sama ada satu-satu syarikat itu patuh syariah atau tidak dengan senang.

Buat pengetahuan semua juga, senarai terbaru untuk saham patuh syariah dan yang telah patuh syariah tapi dikategorikan semula sebagai tidak patuh syariah telah dikeluarkan oleh SC 31 Mei 2013 yang lepas. Anda boleh ke link ini untuk menyemak status saham yang anda pegang. 2013 List of Syariah Compliant Securities.

Itu boleh dikatakan very straight forward. Cukup senang. Namun, bagaimana pula untuk mengetahui status patuh syariah bagi IPO? Hal ini kerana kebiasaannya untuk mengetahui status patuh syariah sesuatu syarikat itu mengambil masa yang agak lama dan boleh memakan masa selama beberapa bulan. Maksud saya, pengumuman yang dibuat oleh SC tentang status ini kebiasaannya adalah selepas daripada tarikh penyenaraian IPO tersebut.

Perkara ini akhirnya merumitkan pelabur Muslim memandangkan IPO merupakan salah satu kaedah yang popular untuk mendapat untung dari pelaburan lebih-lebih lagi jika yang disenaraikan itu adalah syarikat yang mempunyai prestasi yang bagus.

Menurut blogger kewangan pakdi, panduan untuk mengetahui status patuh syariah IPO antara lain ialah dengan:
i) Membuat penyelidikan ke atas prospektus IPO tersebut  yang mungkin ada disebutkan di dalam prospektus tersebut perihal syariah compliance. Prospektus IPO ini biasanya tidaklah begitu sukar untuk mendapatkannya kerana pelabur boleh mendapatkannya secara online sahaja.
ii) Sekiranya tidak dinyatakan di dalam prospektus tersebut, pelabur boleh merujuk kepada syarikat broker seperti BIMBSEC.
iii) Kalau masih tidak pasti juga, beliau menyarankan pelabur untuk menangguhkan dahulu untuk melabur dalam IPO tersebut.

Sebagai tambahan, untuk mendapatkan status syariah IPO daripada BIMBSEC, anda boleh terus lawati page facebook BIMBSEC. Berikut antara screenshot yang saya dapati berkenaan pengumuman mengenai status syariah IPO:




Sebenarnya, inilah pertama kali saya menyedari kewujudan BIMBSEC ini. Kebiasaannya saya lebih familiar dengan OSK188, Jupiter, Maybank, Kenanga Investment dan lain-lain. Sebelum ini pernah juga terfikir tiadakah stockbroker yang beroperasi secara Islamik, yang boleh memandu pelanggannya untuk melabur secara halal. Bukanlah maksud untuk merendahkan stockbroker lain, tetapi andai wujud stockbroker yang mengambil berat akan bagaimana pelaburnya boleh melabur secara halal dan beretika, kan bagus?

Yang menyedihkan ialah tidak ramai yang menyedari kewujudan mereka, apatah lagi melanggan khidmat nasihat dari mereka. Page facebook mereka pun mempunyai berapa kerat sahaja liker. Cukup sadis, bukan?
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Jun 21, 2017 4:10 am

Dalam QE30 / 4/2017, keuntungan bersih Superln meningkat sebanyak 2% qoq atau 72% tahun ke tahun kepada RM6.4 juta manakala hasilnya meningkat sebanyak 26% qoq atau 37% kepada RM32.5 juta. Pendapatan meningkat berikutan peningkatan pendapatan bagi kedua-dua bahagian pembuatan & perdagangan.

Bahagian perkilangan merekodkan hasil yang lebih tinggi sebanyak RM28.4 juta (TK 2016: RM22.2 juta) berikutan jumlah jualan yang lebih tinggi manakala PBT meningkat kepada RM7.9 juta (TK 2016: RM4.9 juta) disebabkan oleh peningkatan dalam jumlah kasar Keuntungan yang dijana daripada jumlah jualan yang lebih tinggi dan kadar pertukaran yang menggalakkan.

Hasil bagi bahagian perdagangan sebanyak RM4.1 juta (TA 2016: RM1.4 juta) adalah disebabkan oleh peningkatan jualan paip tembaga kepada pelanggan tempatan. Akibatnya, PBT divisyen ini meningkat kepada RM0.2 juta berbanding RM0.01 juta sebelumnya.


Jadual: Keputusan 8 suku terakhir Superln


Graf: Keputusan 17 suku terakhir Superln

Penilaian

Superln (ditutup pada harga RM1.92 semalam) kini berdagang pada PER dari 13x (berdasarkan EPS 4 suku terakhir sebanyak 14.94 sen). Berdasarkan pendapatan CAGR sebanyak 60% selama 3 tahun yang lalu, nisbah PEG Superln hanya 0.2x. Mengikut nota akaunnya, syarikat itu merancang untuk melabur kira-kira USD 4 juta untuk pelan pengembangan dan mensasarkan untuk Kilang 4 untuk memulakan pengeluaran dalam TK2019. Kilang baru itu akan membolehkan Superln mengukuhkan kehadirannya dan menyokong pelanggannya di Vietnam dan negara-negara jiran. Oleh itu, Superln akan terus menjadi perdagangan saham pertumbuhan pada pelbagai pendapatan yang menarik.

Nota: Superln telah menyelesaikan perpecahan saham 1-untuk-2 pada awal bulan Jun. Latihan ini mungkin menjelaskan perhimpunan yang kuat dalam harga saham selama 3 bulan yang lalu. Adalah tidak biasa bahawa saham boleh menggabungkan keuntungan baru-baru ini sebelum ia berterusan dengan trajektori menaik.

Tinjauan Teknikal

Superln berada dalam aliran menaik, yang mempercepatkan selepas ia pecah di atas garisan, AB pada RM1.30-1.33.


Carta 1: Carta mingguan Superln pada 20 Jun 2017 (Sumber: Shareinvestor.com)


Carta 2: Carta bulanan Superln ini pada Jun 20, 2017 (Sumber: Shareinvestor.com)

Kesimpulannya

Berdasarkan prestasi kewangan yang baik, penilaian menarik & pandangan teknikal yang positif, Superln boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan BELI. Jangka panjang. Jika anda mahu masuk ke stok ini, saya fikir harga di bawah RM2.00 akan menjadi kemasukan yang baik.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Jul 19, 2017 9:44 am

Khidmat Maid Part Time kawasan: selayang, selangor

nama penuh: norasyidah
jantina: perempuan
umur: 24 tahun
kawasan rumah yang boleh pergi: selayang,kepong,gombak,batu caves

bidang tugas boleh dibuat:
1) memasak dan basuh pinggan shj rm25 sejam
2) kemas rumah dan basuh baju shj rm20 sejam
3) jadi pemandu peribadi @ jaga rumah shj rm15 sejam
4) jadi pengasuh anak shj rm30 sejam


Maklumat lanjut >> http://cucimesra.blogspot.my/2017/04/khidmat-maid-driver-part-time-kawasan_28.html







.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 767
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum