Forum Rasmi #Selangor Webchat
Peringatan
Forum ini diklasifikasikan sebagai 18 sx+sg+pl :

( Seram + Ganas + Politik + Lucah) .

Dengan ini anda bersetuju dengan setiap peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan forum ini . Pihak pengurusan forum tidak akan dipersalahkan sekiranya berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.
Top posters
Moderator2 (803)
 
Greenday (397)
 
kalai (278)
 
arul (235)
 
AbG (224)
 
Eleena (206)
 
luna (173)
 
FairChild (150)
 
zairul (126)
 
sahak (98)
 

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 59 on Fri Jan 14, 2011 11:33 am
Statistics
We have 425 registered users
The newest registered user is ggarrenna

Our users have posted a total of 4490 messages in 414 subjects

Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Tue Jun 24, 2014 9:46 am




Kursus Asas Pelaburan Bursa Saham ini terbahagi kepada 3 tahap iaitu...

Sesi Beginner: Asas Saham
· Langkah memilih broker saham
· Belajar membaca indeks saham
· Cara membeli saham online tanpa melalui remiser

Sesi Intermediate: Value Investing Strategy
· Cara membeli IPO (Initial Public Offering)
· Teknik penilaian saham mengikut kaedah Warren Buffet (value investing)

Sesi Advance: Analisa Teknikal Saham
· Bagaimana membuat analisis teknikal ke atas saham
· Mengenali Japanese candlestick dan Chart Pattern
· Swing Trading mengunakan Bollinger,MACD,RSI dan ADX indicator

Sesi Expert CFD (Saham Luar Negara): *Hanya untuk kelas bersemuka shj
· Bagaimana membeli saham luar negara dengan modal bawah RM2k
· Strategi Untung Besar ketika Saham Jatuh Menjunam ! (hanya untuk saham NYSE dan NasDAQ)
· Cara mendapatkan Divided saham luar negara


*Kelas boleh diambil secara bersemuka (1 to 1 coaching) atau ONLINE (seluruh Malaysia)


Pendaftaran boleh dibuat di : http://BursaCourse.com.nu
Maklumat lanjut di : http://KLFX.blogspot.my


.


Last edited by Moderator2 on Wed Jan 04, 2017 4:01 am; edited 15 times in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Signal KLFX

Post  Moderator2 on Tue Jun 24, 2014 9:46 am

Susah nak untung dalam Forex?

Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang  akan untung ?

Tak pasti entry untuk FCPO ?

Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda, anda tidak perlu lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !



TIPS BURSA SAHAM : Anda akan dimaklumkan 2  ~ 3 kaunter terpilih beberapa kali seminggu.



SIGNAL FOREX : Anda akan dimaklumkan Pair untuk trade, beserta target profit dan stop loss setiap pagi  beberapa kali seminggu.


SIGNAL FCPO : Anda akan dimaklumkan Waktu dan Harga FCPO yang sesuai untuk trade beberapa kali seminggu.



....Semua ini hanya untuk RM15 sebulan !


Dengan hanya RM15 sebulan anda akan menerima :

- Tips Bursa Saham,
- Signal Forex
- Signal FCPO terus ke emel anda,

dan anda boleh membacanya di emel anda samada di PC atau Handphone.


*RM15 adalah harga promosi bulan ini (harga asal untuk setiap signal ialah RM180 sebulan !)

**Signal  akan dihantar apabila terdapat SETUP yang optimum untuk masuk trading.  Setup tidak akan berlaku setiap hari oleh itu signal akan dihantar 2  atau 3 kali seminggu.



UNTUK MELANGGAN SIGNAL SILA KE WEBSITE INI >> http://klfx.blogspot.com/p/klfx-free-forex-signal.html


Last edited by Moderator2 on Tue Nov 24, 2015 3:35 am; edited 6 times in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Jul 04, 2014 4:56 am

Assalamualaikum.

Lebih kurang dua bulan Kak Noor tidak singgah di persada Sajian Dapur Bonda untuk berkongsi resepi. Terasa rindu untuk berceloteh di blog ini tetapi terpaksa dilupakan seketika. Malam ini singgah sebentar untuk berkongsi resepi kegemaran anak-anak yang disediakan untuk makan tengah hari tadi.





Suka sangat anak-anak Kak Noor hari ini dapat makan ikan keli goreng berlada bersama nasi panas. Apapun sekurang-kurangnya seorang dapat seekor, tak nak dikongsi. Baru puas dimakan dan diratah. So... masa di pasar, mesti make sure beli ikan keli lebih daripada enam ekor. Kalau enam ekor tu kira ngam-ngamlah untuk suami dan anak-anak, tidak temasuk tukang masaknya ye...! Pandai-pandailah nak makan sekali atau dua kali ke, tapi seorang seekor aje ye! Tapi kebiasaannya Kak Noor beli lebih. Alang-alang dah nak beli dan nak masak kan! Kak Noor memang tak pernah makan ikan keli ini sejak kecil lagi. Mungkin disebabkan bonda Kak Noor tidak makan ikan air tawar, so beliau tidak pernah masak ikan keli dan ikan-ikan air tawar yang lain untuk keluarga.

Selera anak-anak Kak Noor banyak ikut ayahnya, tak cerewet macam ibunya dari segi makanan. Sebenarnya Kak Noor geli nak pegang ikan keli ni. Mula-mula dulu sampai nak termuntah semasa menyiangnya kerana tidak tahan dengan bau hanyir dan lendirnya. Tetapi demi anak-anak yang memang suka sangat makan ikan keli ini, maka Kak Noor cuba juga untuk memasaknya. Dan Alhamdulillah, sekarang ini dah ok.

Kalau dulu harga ikan keli agak murah, tetapi sekarang ini sekilo telah mencecah RM8.00. Di kedai seekor ikan keli goreng berlada dijual dengan harga RM5.00. Mahal kan! Apa yang tak mahal, semua barangan dan makanan mahal sekarang ini. Tak puas anak-anak kita makan kalau kita beli di kedai. Kalau ada enam anak, dah kena spent RM30. untuk sekali makan. Takkan nak beli dua ekor sahaja untuk dikongsi. Lagipun ikan keli ini kalau tidak dicuci dan dibersihkan dengan betul, akan terasa kehanyirannya. Kak Noor memang the very cerewet mengenai bab ini. So better masak sendirilah kalau dah cerewet kan....!

Just nak share resepi ringkas ikan keli goreng berlada ini dengan pembaca semua. Jom tengok apa specialnya resepi ini.


Last edited by Moderator2 on Fri Nov 21, 2014 6:41 am; edited 1 time in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Azura - INGIN MENCARI JODOH

Post  Moderator2 on Fri Jul 11, 2014 5:26 am


Bahan-bahannya:

10 ekor ikan keli sederhana besar
1 sudu besar sos ikan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis dan menggoreng






Bahan-bahan dikisar kering
(menggunakan food processor):

6 biji cili merah
3 biji lada besar (cili solok)
5 biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah
6 tangkai cili kering - direndam sehingga lembut, dan dibasuh.
2 biji bawang besar - dibelah empat
6 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup







Last edited by Moderator2 on Fri Nov 21, 2014 6:41 am; edited 1 time in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Jul 18, 2014 5:50 am



Cara Membersihkan Ikan Keli.

1. Kebiasaannya ikan keli yang kita beli di pasar telah siap dipotong hujung kepala dan dibelah perutnya. Bagi memudahkan kita memegang ikan keli yang agak licin dan berlendir, apa yang perlu kita buat ialah masukkan ikan keli di dalam sebuah besen bersama beberapa sudu garam besar dan beberapa biji limau kasturi yang diperah airnya. Tutup dengan tudung periuk dan goncang. Ketepikan selama 5 minit, kemudian ambil limau kasturi tadi dan gosok-gosokkan atas badan ikan keli. Basuh ikan keli. Anda akan dapat rasakan ikan keli telah kurang berlendir dan mudah untuk dipegang.
2. Bersihkan semua bahagian isi perut hingga insang serta buang sekali darah beku pada bahagian kepala untuk menghilang hanyir. Potong kedua-dua patil dan sirip ekor serta sirip-sirip yang lain. Cuci dengan air bersih dan perapkan bersama limau kasturi dan garam selama 10 minit. Kemudian dibersihkan.



Last edited by Moderator2 on Fri Nov 21, 2014 6:41 am; edited 1 time in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Jul 25, 2014 7:48 am


Cara-cara memasaknya:
1. Selepas ikan dibersihkan, lumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, gaul rata.
2. Panaskan minyak. Goreng ikan tadi sehingga garing, angkat dan toskan. Susun di atas pinggan.
3. Tumis bahan-bahan kisar tadi hingga garing. Tuangkan 1/2 cawan air, sos ikan, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi dan masak sehingga bahan-bahan tadi kering sedikit.
4. Kemudian curahkan sambal tadi di atas ikan. Siap untuk dimakan.


Last edited by Moderator2 on Fri Nov 21, 2014 6:41 am; edited 1 time in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Aug 08, 2014 9:57 am

Ternak ikan keli : Cara mudah menternak ikan keli cara semula jadi

cara ternak ikan keli
Trend masa kini sektor penternakan di Malaysia sedikit demi sedikit telah berubah ke arah penternakan semula jadi atau lebih dikenali penternakan secara organik tanpa menggunakan sebarang bahan kimia.
Termasuklah penternakan ikan keli di Malaysia.Selain dari rasanya yang lebih enak, ikan keli organik ini lebih berkhasiat dan kos ternak ikan keli yang jauh lebih murah.


Last edited by Moderator2 on Fri Nov 21, 2014 6:42 am; edited 1 time in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Aug 15, 2014 9:55 am


pada hari ini saya ingin berkongsi kepada anda cara penternakan ikan keli secara semulajadi sama ada dalam kolam bersimen ataupun dalam kanvas.Sebelum bermula mari kita sama-sama melihat apakah bahan-bahan yang perlu disediakan untuk ternak ikan keli secara organik.

Air
Kolam simen/kolam kanvas
Pasir sungai
Kompos organik
pokok keladi bunting atau pokok teratai bunga
Benih ikan keli



Last edited by Moderator2 on Fri Nov 21, 2014 6:42 am; edited 1 time in total
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Aug 22, 2014 9:43 am


Setelah anda berjaya menyediakan kesemua kelengkapan untuk menternak ikan keli organik ini kita lihat pula cara penyediaannya pula:

Pertama anda perlu letakkan pasir sungai ke dalam kolam sebanyak kurang lebih 3 cm ke 6 cm ketinggiannya.Kemudian masukkan kompos organik di atas pasir sungai dalam anggaran pengiraan kurang lebih 500 ekor anak ikan keli = 1kg kompos.Selepas itu masukkan air ke dalam kolam takungan sehingga kurang lebih 2 kaki ketinggian.Selesai memasukkan air letakkan pula pokok keladi bunting atau pokok teratai bunga di permukaan air menutupi ruang kolam ikan keli anda.

Jangan masukkan anak ikan keli dahulu.Biarkan selama 5 hari untuk pembiakan plankton pada akar-akar pokok keladi bunting atau teratai bunga.Selepas 5 hari baru masukkan anak ikan keli ke dalam kolam.
Ikan keli organik tidak perlu diberi makanan lain sehingga tempoh matang (4 bulan).Saiz benih ikan keli yang baik dengan persekitaran pembiakan adalah antara 2-3 inci.Air takungan tidak perlu dibersihkan, hanya perlu ditambah jika berkurangan.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Nov 28, 2014 11:31 pm

Ikan Keli Masak Pedas Thai


Bahan-Bahan:

5 ekor ikan keli(salai)
bahan-bahan a
1 cwn air
2cm kunyit
2cm lengkuas
1cm halia
3 ulas bwg pth
5 ulas bwg merah
2 labu bwg besar
2 btg serai
10 biji cili padi
sedikit belacan
sedikit minyak msk untk menumis
3 helai daun limau purut
2 labu bwg besar
2 biji tomato
garam dan gula secukup rasa




Cara:
1. kisar semua bhn2 A
2. tumiskan bhn2 tersebut sehingga naik bau.
3. masukkan daun limau purut, bwg besar dan kacau perlahan2. tambahkn garam dan gula secukup rasa dan sedikit air.
4.masukkan ikan keli yang tlh di goreng bersama dgn tomato.
5. tutupkan kuali dan biarkan selama 3 minit sblm dihidangkan.




Cadangan Hidangan:
makan bersama nasi putih dan ulam2










.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Sat Dec 06, 2014 3:22 am

FAKTA KHASIAT IKAN KELI




Assalammualaikum semua...

kali ni nak share tips sihat yang aku dapat dari majalah ANIQAH yang aku borong masa pergi karnival Wow hari tu.sebelum ni rasanya macam tak terpandang pulak majalah ANIQAH ni di pasaran...hihii..rupanya bila dah baca,ok jugak kandungannya.

oklah untuk peminat ikan keli,(macam kawan aku cendanakasih.blogspot.com)ni yang harus diketahui.mungkin lepas ni ikan keli akan naik harga sebab masing-masing dah tahu khasiatnya.

1. penyelidikan yang dilakukan di negara ini beberapa tahun dulu mendapati ikan keli atau nama saintifiknya Clarias gariepinus(sedap namanya) mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.5g bagi setiap 100g.jauh lebih tinggi daripada ikan salmon,mackerel atau trout.

kadar lemaknya (9-12%)juga adalah lebih tinggi berbanding mana-mana ikan air tawar atau yang masin.

2.penyelidikan oleh Institut Ikan Keli Amerika Syarikat-mendapati ikan keli yang diternak dan diberi makan pelet mempunyai protein yang baik.ianya sangat baik untuk diet kesihatan kerana kaya dengan protein,Omega-3 serta rendah kolesterol dan lemak tepu.

3.kajian daripada Persatuan Perubatan Amerika Syarikat pula mendapati tahap lemak tepu dan Omega-3 ini memberi faedah kesihatan kepada kardiovaskular,gastrousus,sistem peredaran dalam badan.pengambilan 1-2 sajiannya dalam seminggu seumpama mengurangkan separuh risiko kematian akibat serangan jantung.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Sat Dec 13, 2014 12:53 am

FAQ JABATAN PERIKANAN

Soalan : Bagaimana cara menternak ikan keli dalam kanvas?
Jawapan : Ikan keli boleh diternak dalam takungan seperti kolam, tangki gentian kaca (fibre glass), tangki simen dan tangki kanvas. ternakan menggunakan sistem kanvas merupakan satu inovasi baru untuk bidang akuakultur dan telah dimulakan sejak 2006. Ternakan dijalankan dalam set ternakan dengan bingkai berukuran 4.5m x 1.2m x 1m dan diliputi dengan kanvas yang berkualiti tinggi dan tahan kepada perubahan cuaca. Kedalaman air dalam takungan kanvas adalah 0.4m. Benih ikan keli bersaiz 3 inci atau 10gm ke atas dilepaskan dengan kadar pelepasan 129ekor/m2. Ikan-ikan ini diberi makan dengan makanan rumusan bagi menjamin kualiti ikan yang diternak dan menjaga tempoh guna sistem tersebut. Tempoh ternakan ikan keli ini adalah selama 3 bulan untuk mencapai saiz pasaran (6ekor/kg). Harga seunit tangki dianggarkan RM1,200.00 – RM2,400.00. Set ternakan boleh diperolehi melalui pembekal-pembekal yang disyorkan oleh Jabatan Perikanan. Senarai hatceri yang mengeluarkan benih ikan keli boleh diperolehi daripada Pejabat Perikanan Daerah di setiap negeri. Jabatan juga telah menghasilkan risalah untuk rujukan penternak. Pamplet berkenaan boleh diperolehi daripada Pejabat Perikanan Negeri atau daripada Bahagian Pengurusan Maklumat Perikanan, Unit Penerbitan, Ibu Pejabat Perikanan,Putrajaya.
Soalan : Bagaimana cara menternak ikan air tawar dalam tangki simen?
Jawapan : Ternakan ikan air tawar seperti ikan Tilapia Merah, Keli dan Puyu boleh dijalankan dalam tangki simen atau konkrit yang bersaiz 500m2 (50m x10m). Dianggarkan kos pembinaan tangki simen adalah diantara RM8,000 – RM10,000 seunit lengkap dengan inlet dan outlet. Adalah disyorkan stocking atau tebaran benih ikan bagi sistem tangki simen ialah 15 ekor/m2. Cara pemberian makanan dan pengurusan air adalah sama seperti sistem-sistem lain dan keutamaan diberikan kepada makanan rumusan. bagi ternakan dalam tangki simen, adalah dicadangkan digunakan alat pengudaraan tambahan, seperti paddle wheel atau blower bagi meningkatkan kadar hidup (survival rate) ikan. Jabatan Perikanan Malaysia juga ada menawarkan kursus berjadual dan latihan sangkut bagi sektor akuakultur tetapi terhad kepada sistem kolam tanah, tangki simen dan sangkar sahaja. Untuk memohon mengikuti kursus, boleh dilakukan secara dalam talian atau berurusan dengan Pejabat Perikanan Daerah. Penternak boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai tangki berkenaan daripada Pejabat Perikanan Negeri yang berhampiran. Alamat bagi PPN boleh diperolehi daripada laman web Jabatan Perikanan Malaysia. http://www.dof.gov.my > direktori
Soalan : Apakah bantuan yang boleh diperolehi daripada jabatan Perikanan bagi bidang akuakultur?
Jawapan : 1) Khidmat nasihat dan teknikal dari semasa ke semasa 2) Bantuan pinjaman peralatan untuk sistem ternakan, bergantung kepada jenis dan kos yang diperuntukkan kepada Jabatan. 3) Bantuan teknikal dari segi kajian mutu air, kajian tanah dan kajian tapak 4) Bekalan benih percuma bagi penternak kecil dan kali pertama memohon serta terhad bagi pusingan pertama sahaja. 5) Latihan sangkut dan kursus akuakultur Untuk memohon bantuan sila hubungi Pejabat Perikanan Daerah berhampiran dengan kawasan projek atau Pejabat Perikanan Negeri atau Ibu pejabat Perikanan sendiri. Alamat dan no telefon boleh diperolehi daripada laman web Jabatan di http://www.dof.gov.my > Direktori > Alamat pejabat perikanan daerah dan negeri.





.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Dec 19, 2014 11:53 pm



Kuala Lumpur (Malaysia) –Technology Park Malaysia (TPM) menerusi penyelidikannya mendapati ikan keli atau nama saintifiknya, Clarias gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.51 gram bagi setiap 100 gram, jauh lebih tinggi berbanding kandungan Omega-3 dalam ikan salmon (0.20g/100g), mackerel (0.10g/100g) atau trout (0.40g/100g).

Kadar lemak dalam ikan keli (9-12 peratus) juga didapati antara yang tertinggi di kalangan mana- mana ikan air tawar atau masin, sama ada yang hidup di perairan tropika atau kawasan beriklim sederhana.





Kajian Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat

Penyelidikan yang dikendalikan oleh Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat mendapati bahawa ikan keli yang diternak dan diberi makan dengan pelet mempunyai sumber protein yang baik. Kaya dalam protein dan lemak asid omega-3 serta rendah kolestrol dan lemak tepu; ia adalah ideal untuk diet kesihatan. Menurut satu kajian yang diterbitkan oleh jurnal Persatuan Perubatan Amerika, tahap sederhana lemak politepu dan asid lemak omega-3 memberi faedah kesihatan untuk gastrousus, neurologikal, kaediovaskular, sistem peredaran dalam badan. Laporan itu juga menyebut bahawa pengambilan satu hingga dua sajian ikan keli seumpama dalam seminggu boleh mengurangkan separuh risiko kematian akibat serangan jantung


Selain mempunyai kandungan asid lemak Omega 3 yang tinggi yang datangnya dari sumber pemakanan ikan iaitu fitoplankton. Asid lemak yang banyak terdapat dalam minyak walnut, plankton marin dan ikan yang berlemak. "Kebaikan asid lemak ialah ia dapat mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung. Minyak ikan yang terdapat di dalam ikan keli ini dapat mengurangkan ketidakstabilan denyutan jantung dan lain-lain. Asid lemak ini boleh mengurangkan risiko pesakit jantung, Ia juga mampu mengurangkan pembekuan darah iaitu punca utama sakit jantung dan mengurangkan kandungan kolesterol di dalam badan.

Ikan keli ini juga baik untuk pertumbuhan otak dan pembesaran kanak-kanak, kerana kandungan DHA yang terdapat di dalamnya. Ini kerana otak manusia memerlukan lebih daripada 20 gm DHA. Tahap DHA yang rendah berkait rapat dengan paras serotonin rendah yang boleh mengakibatkan tekanan jiwa. Pengambilan Omega yang terdapat di dalam ikan keli ini mempunyai banyak kelebihan dan banyak kebaikanya.

Tips:

Omega-3 yang terdapat dalam ikan keli membantu:


Menyelesaikan masalah kemandulan.
Dapat menyuburkan rahim.
Ianya juga boleh merawat kanser awal.

avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Fri Dec 26, 2014 11:28 pm

Hasilkan pelet sendiri untuk kurangkan kos makanan

PENINGKATAN harga makanan ikan mendorong Ibrahim Ahmad, 51 pengusaha ternakan ikan keli menjalankan pelbagai uji kaji bagi menghasilkan makanan terbaik untuk ikan peliharaannya.
Berbekalkan sedikit pengetahuan yang diperoleh ketika menghadiri beberapa kursus anjuran Jabatan Perikanan, Ibrahim berjaya menghasilkan makanan ikan sendiri.
Bermula dengan penggunaan campuran hampas kacang soya, tepung gandum, sedikit minyak masak, ikan baja, PKC (palm kernel cake) dan sedikit sayuran kini Ibrahim mampu berbangga dengan resipi ciptaannya sekurang-kurangnya untuk kegunaan sendiri.
Selain bahan-bahan tersebut, roti yang telah luput tarikh serta hampas kelapa juga turut digunakan bagi memastikan kadar protein yang tinggi diperolehi ikan yang diternak.
Dalam pada itu sayuran seperti daun ubi kayu juga turut digunakan bagi meningkatkan kandungan fiber di dalam manakan yang dihasilkan.
Menurut Ibrahim, makanan ikan yang diproses sendiri lebih menjimatkan kerana bahan-bahan yang digunakan ditentukan sendiri mengikut bajet dan keperluan.
"Selain bahan-bahan tersebut saya juga menggunakan jagung dan juga ubi kayu bagi memudahkan pelet terbentuk (melekat).
"Dua bahan tersebut mampu menjadikan pelet yang diproses tidak terlerai ketika diadun," katanya ketika ditemui di ladang projek ternakan ikan keli dan tilapia yang diusahakan di Padang Keladi, Durian Tunggal, Melaka baru-baru ini.
Beliau dikunjungi oleh wakil Jabatan Perikanan dan pertubuhan media yang mengikuti program Kembara Media Perikanan 2013 anjuran jabatan tersebut ke beberapa projek di sekitar Johor, Negeri Sembulan dan Melaka baru-baru ini
Jelasnya, makanan ikan yang diproses sendiri mampu menjimatkan kos penyediaan makanan dari 40 hingga 60 peratus.
Justeru penyediaan bahan makanan dari bahan-bahan tersebut mampu mengurangkan kos tersebut.
Ladang ternakan ikan keli Ibrahim kini mengeluarkan hasil sekitar satu tan seminggu kerana permintaan yang tinggi diterima olehnya.
Manakala pengeluaran bagi ikan tilapia mencecah 200 kg seminggu menjadikan kos penyediaan makanan ikan amat tinggi.
Malah, bagi menampung permintaan yang tinggi, serta kerja-kerja yang ada, Ibrahim mengambil tiga orang pekerja bagi memudahkannya menyelia ladang ternakan ikan tersebut.
Biarpun harga makanan ikan sentiasa meningkat, sebagai penternak, dia tidak boleh menaikkan harga ikan sesuka kerana terikat dengan perjanjian selain akan menimbul rasa kurang senang di kalangan pembeli.
Apa yang boleh dilakukan olehnya adalah mencari alternatif lain bagi menampung kos harga makanan ikan yang semakin meningkat.
"Kini saya hanya membeli makanan ikan untuk permulaan sahaja (starter), setelah itu ikan akan diberi makanan yang diproses sendiri," katanya.
Ibrahim yang memiliki latar belakang kontraktor binaan sebelum ini kelihatan tidak kekok menguruskan ladang ternakan ikan keli berikutan minatnya yang mendalam terhadap bidang tersebut sehingga mampu bergelar pengusaha ternakan keli dikenali di sekitar Melaka.
Sehingga kini, hampir 16 buah sekolah di sekitar Durian Tunggal, Melaka mengambil stok ikan keli daripadanya berikutan proses ternakan yang dilakukan olehnya lebih menyakinkan serta halal.
Ujarnya, terdapat sesetengah pengusaha ternakan ikan yang menggunakan tepung yang diproses daripada darah bagi mempercepatkan tumbesaran ikan.
Biarpun tepung tersebut dikatakan memiliki kadar protein yang tinggi namun status halalnya diragui kerana ada kemungkinan campuran darah khinzir juga turut digunakan," katanya.
"Jabatan sentiasa melakukan pemeriksaan dengan mengambil sampel ikan untuk dianalisis sebanyak dua kali dalam setahun untuk memastikan ikan yang dihasilkan memenuhi piawaian ditetapkan.
Sehingga kini, Ibrahim telah menyertai hampir 12 kursus yang dianjurkan oleh pihak jabatan, dan masih terus berhubung dengan pegawai yang terlibat dalam usaha menambah baik mutu ternakannya.
Melihatkan perniagaan yang semakin berkembang maju, Ibrahim berhasrat untuk menambah kolam pengeluaran yang sedia ada bagi menampung permintaan orang ramai terhadap ternakannya.

avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Aug 19, 2015 11:54 am

Kita biasa menerima pembantu tetapi jarang sekali kita mengenali daerah atau kampung yang didiami oleh pembantu kita. Dua bulan lalu pembantu dari Lembang, Bandung, Jawa Barat telahpun mulai berkhidmat disini. Lembang adalah kawasan pelancongan ke arah Ciloke Jaya seterusnya ke Tangkuban Perahu. Anda harus mewajibkan diri untuk tidak lekang memakai jaket bagi menggelakkan kedinginan. Rata-rata penduduk disini ialah bertani, perladangan, berniaga dan sebagainya. Kaum ibu terutamanya menjadi surirumah. Disebabkan populasi yang terlalu padat kebanyakkan masyarakat biasa disini agak susah juga menjalani hidup sehari-hari. Keperluan yang meningkat dengan tanggungan yang dirasakan berat bagi persekolahan dan sebagainya sang ibu tidak tega lantas buat keputusan meninggalkan 3 anaknya yang berusia 17 tahun, 15 tahun dan 7 tahun. Tini (37 tahun) pembantu dari Lembang ini ditinggalkan suami begitu saja tanpa sebarang khabar menjadikan beliau nekad untuk membesarkan anaknya. Sementara Tini bersiap merantau bagi pekerjaan anaknya berusia 17 tahun adalah satu-satunya harapan Tini menjaga adik-adiknya sementara Tini berjuang bagi keamanan anaknya. 2 bulan Tini diserah oleh agennya ke majikan tetapi apa yang berlaku dia telah didera teruk majikannya sehingga tangannya menggelupas. Beliau tidak dilayan dengan baik oleh majikannya sehingga jika mahu makan beliau akan sembunyi dipenjuru dapur malah makan cuma sekali sehari.

Majikan seperti ini yang merosakkan nama dan moral nama majikan Malaysia yang baik. Aku tahu bukan soal bangsa tetapi soal adab dan etika jatidiri masing-masing. Jika anda melayan pembantu anda sedemikian biarpun 100 pembantu yang anda tukar kes nya akan tetap sama. Jangan hanya menyalahkan pembantu jika pembantu lari(maksud aku yang benar-benar niat bekerja) jika sikap majikan sendiri tiada moral dan etika.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Mon Nov 09, 2015 8:04 am

JCY baru sahaja dipecahkan atas rintangan mendatar pada RM0.80. Jika ia boleh merekrut sokongan yang cukup, ia boleh pergi ke halangan pada RM0.90 & RM1.10 mungkin.

Berdasarkan pelarian teknikal, JCY boleh menjadi BELI perdagangan yang baik.

Carta: Carta bulanan JCY pada 5 Nov, 2015_3.45pm (Sumber: ShareInvestor)



.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Mon Nov 30, 2015 8:22 am

Untuk QE30 / 9/2015, keuntungan bersih PetronM meningkat 1% suku tahun sebelumnya kepada RM74 juta pada belakang -drop 4.6% dalam perolehan kepada RM2.16 bilion. Pendapatan merosot 27% tahun ke tahun disebabkan oleh kejatuhan dalam harga jualan (akibat kejatuhan harga minyak) walau apa pun 5% -Meningkatkan dalam jumlah jualan (8 juta berbanding 7 juta tong sebelum ini). Keuntungan meningkat kerana kecekapan operasi yang lebih baik, margin stabil & pertumbuhan kukuh dalam jumlah jualan.

[URL="http://1.bp.blogspot.com/-BdT4oBDK6Qk/Vlu0WX4HGuI/AAAAAAAAnhs/5X1wQH_r9eE/s1600/PetronM%2527s%2B12Qs.gif"][/URL]
Jadual: lepas 11 keputusan suku PetronM ini

[URL="http://1.bp.blogspot.com/-XVLxtkMRpDo/Vlu0X7KBQ4I/AAAAAAAAnh4/lKXeRyD-PZI/s1600/PetronM%2527s%2B13Qs.gif"][/URL]
Carta 1: lepas 13 keputusan suku PetronM 's

Penilaian

PetronM (ditutup pada RM3.55 pada 10:15 pagi ini) kini diniagakan pada PER sebanyak 4.2 kali (berdasarkan EPS tahunan sebanyak 85 sen). The pendapatan yang sangat tinggi boleh membalikkan apabila harga minyak mentah pulih dan retak merebak sempit. Sehingga itu, pendapatan yang kukuh boleh melonjakkan harga saham yang lebih tinggi.

Tinjauan Teknikal

PetronM berlaku atas garis mendatar pada harga RM3.20 dua minggu.

[URL="http://2.bp.blogspot.com/-5gi3sbTT1hM/Vlu0Y-2yrRI/AAAAAAAAniE/epOr-aKRfzQ/s1600/Petronm%2Bw20151130_10.15am.gif"][/URL]
Carta 2: Carta mingguan PetronM 's pada 30 Nov, 2015_10.15am (Sumber: ShareInvestor, c om)

Seperti yang dinyatakan dalam [URL="http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.com&sl=en&tl=ms&u=http://nexttrade.blogspot.my/2015/05/petronm-bottoming-soon.html&usg=ALkJrhh_KyimWoKQisVMshklMUg58cwaVA"]post sebelum ini,[/URL] Petronm di saluran ke atas yang tidak teratur. Dalam persekitaran yang betul, ujian dan perhimpunan di luar sempadan yang lebih rendah boleh menjadi sangat berkuasa. Kita melihat bahawa dalam 2009-2011. Akan yang sama berlaku hari ini?

[URL="http://4.bp.blogspot.com/-gPTHJgbcea4/Vlu0XepvEKI/AAAAAAAAnh0/VAkCo1w9h6A/s1600/Petronm%2Bm20151130_10.15am.gif"][/URL]
Carta 3: Carta bulanan PetronM 's pada 30 Nov, 2015_10.15am (Sumber: ShareInvestor, c om)

Kesimpulan

Berdasarkan pemulihan dalam prestasi kewangan, penilaian yang menarik & prospek teknikal positif. PetronM boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan jangka sederhana.


.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Mon Dec 07, 2015 8:50 am

Untuk QE30 / 9/2015, keuntungan bersih POS menjunam sebanyak 85% suku tahun sebelumnya atau 90% tahun ke tahun kepada RM3.5 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 2% suku tahun sebelumnya, atau 7% tahun ke tahun kepada RM399 juta.

[URL="http://1.bp.blogspot.com/-QmihrNiOntw/VmUvOyG3JLI/AAAAAAAAnjs/pKhtLyMzBWs/s1600/POS%2527s%2B8Qs_20150930.gif"][/URL]
Jadual: lepas 8 keputusan suku POS ini

Carta 1, kita dapat melihat bahawa keuntungan yang lebih rendah untuk QE30 / 9/2015 adalah disebabkan oleh keuntungan yang lebih rendah untuk semua segmen (terutamanya, segmen Mail) dan terus kerugian bagi segmen Runcit.

[URL="http://4.bp.blogspot.com/-vjOuU41XEow/VmU3ys1qsTI/AAAAAAAAnj8/ju-zlqY3vcQ/s1600/Pos%2527s%2BSegmental%2Bresults%2Bfor%2BQE20150930.gif"][/URL]

Carta 1: lepas POS ini pendapatan & keuntungan segmen 4 suku '

[URL="http://3.bp.blogspot.com/-d3grwX3mkKw/VmUvMtaOHZI/AAAAAAAAnjk/6Mqcpmg-bvU/s1600/POS%2527s%2B40Qs.gif"][/URL]
Carta 2: 40 keputusan terakhir POS ini suku tahunan

Penilaian

POS (ditutup pada RM3.29 pada 03:45 hari ini) kini didagangkan pada PE 13.9 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 '23.7 sen). Pada PER ini, POS dianggap agak bernilai, dengan syarat pendapatan pulih daripada pada suku berikut.
Tinjauan Teknikal

POS tidak lama lagi boleh menguji garis arah aliran menaik jangka panjang, dengan sokongan di RM3.30-3.20. Mereka yang telah dijual pada bulan Mei berdasarkan cadangan saya sebelum ini, boleh melihat kepada pembelian balik dalam air rebusan. Lihat post sebelum ini [URL="http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.com&sl=en&tl=ms&u=http://nexttrade.blogspot.my/2015/05/pos-bottom-line-plunged.html&usg=ALkJrhiEq7mLW5kvZNaa3964Sv1TxaQpNA"](di sini).[/URL]

[URL="http://3.bp.blogspot.com/-8G-xfHf37-I/VmUvLgdBgnI/AAAAAAAAnjc/grJVnY9tHHc/s1600/POS%2Bm20151207_3.00pm.gif"][/URL]
Carta 3: Carta bulanan POS kerana pada 7 Dis, 2015_3.00pm (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Walaupun prestasi kewangan yang lebih miskin, saya menilai POS BUY ON KELEMAHAN kerana ia menghampiri jangka panjang sokongan garis arah aliran menaik di RM3.00-3.20.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Jan 06, 2016 2:26 am

JTiasa telah pecah di atas garis trend menurun perantaraan mereka, RR RM1.33 tiga minggu lalu. Ia cuba untuk perhimpunan - tidak berjaya - kerana ia tidak dapat mengatasi garis mendatar di RM1.37-1.39. Hari ini, ia berjaya untuk mengenakan atas rintangan ini. Pada 12:15, ia diniagakan pada RM1.41.

Jika JTiasa boleh kekal di atas paras RM1.40 itu, upleg seterusnya boleh bermula. Perlawanan seterusnya RM1.75 boleh menjadi sasaran jika saham memecah masuk ke dalam perhimpunan.


Carta 1: Carta mingguan JTiasa ini sehingga 31 Dis 2015 (Sumber: Interachart.com.com)

Satu lagi syarikat pembalakan merangkap perladangan Sarawak yang telah dilakukan dengan baik dalam 3 bulan yang lalu adalah Ta Ann. Daripada carta di bawah, kita dapat melihat bahawa ia berlaku atas garis pertengahan aliran menurun, RR pada RM3.70 pada pertengahan Oktober tahun lepas dan bangkit untuk menguji dan akhirnya menembusi di atas garis mendatar pada RM4.50. Ta Ann berpotensi mencapai sasaran 1-untuk-1 daripada RM5.60.


Carta 2: Carta mingguan TaAnn ini sehingga 31 Dis 2015 (Sumber: Interachart.com.com)

Berdasarkan maklumat di atas, saya percaya bahawa JTiasa boleh menjadi BELI perdagangan yang baik.




.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Feb 10, 2016 2:33 am

Untuk QE31 / 12/2015, RCECap ini bawah talian terus bertambah baik. Keuntungan bersihnya meningkat 27% suku tahun sebelumnya atau 315% tahun ke tahun kepada RM13.0 juta hasil daripada perolehan yang lebih tinggi (sehingga 6.4% suku tahun sebelumnya atau 23.9% tahun ke tahun kepada RM42 juta). Keuntungan bersih meningkat qoq disebabkan terutamanya oleh pendapatan faedah yang lebih tinggi sebanyak RM2.5 juta

[URL="http://3.bp.blogspot.com/-Dsj4idsc6h8/VrH_-RnttcI/AAAAAAAAn8M/RXKkUaWmh5k/s1600/GCECap%2527s%2B8Qs_20151231.gif"][/URL]
Jadual: lepas 8 keputusan suku RCECap ini

Melihat Carta 1, kita dapat melihat bahawa prestasi kewangan RCECap terus merangkak naik selepas paras terendah dalam terakhir 2013.

[URL="http://1.bp.blogspot.com/-D0LWRp54lDw/VrH_-affqVI/AAAAAAAAn8I/MT53125l8_M/s1600/RCEcap%2527s%2B35Qs.gif"][/URL]
Carta 1: 35 keputusan suku terakhir RCECap ini

penilaian
RCECap (ditutup pada RM0.255 semalam) kini didagangkan pada PE sebanyak 7.5 kali (berdasarkan EPS 4/4 terakhir '3.42 sen). Harga kepada nisbah buku berjumlah 0.7 kali (berdasarkan NTA RM0.35 sesaham).

Tinjauan teknikal

RCECap kini semakin meningkat dalam saluran ke atas dengan sokongan di garis yang lebih rendah pada RM0.25 dan rintangan pada garisan atas pada RM0.35.

[URL="http://1.bp.blogspot.com/-NRdLysKwL8Q/VrH_-VnyTCI/AAAAAAAAn8E/f3eySGyx09o/s1600/GCECap%2Bm2016020.gif"][/URL]
Carta 2: Carta bulanan RCECap ini pada Feb 3, 2016 (Powered by ShareInvestor.com)

kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik, penilaian saksama & prospek teknikal positif, RCECap adalah saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Mar 09, 2016 7:11 am


Risiko pasaran adalah salah satu risiko yang yang perlu dihadapi para pelabur saham di dunia ini. Risiko ini berkaitan dengan kenaikan dan penurunan pasaran saham disebabkan oleh faktor-faktor semasa. Kejatuhan harga minyak mentah di tahun 80an, Kejatuhan pasaran dan penurunan nilai RM disebabkan oleh Asean Financial Crisis pada tahun 1997-1998 yang memperlihatkan kejatuhan KLCI di bawah 300 mata, kemudian kejatuhan pasaran pada tahun 2007 disebabkan oleh krisis sub prime di Amerika Syarikat melihatkan sekali lagi KLCI jatuh ke tahap 800 mata.






Ketahuilah mereka-mereka yang berada dalam pasaran pada tahun-tahun kejatuhan itu pasti merasa peritnya.






Sekarang nampaknya ia berlaku lagi, kejatuhan harga komoditi dan penurunan nilai RM juga secara langsung menyebabkan kejatuhan harga-harga saham dalam Bursa Malaysia. Keadaan ini menyebabkan para pelabur yang baru melibatkan diri dalam pasaran menjadi panik. Ramai yang takut kejatuhan seterusnya maka mereka mengambil keputusan untuk menjual pegangan-pegangan saham mereka.






Pada ketika ini soalan FY kepada pelabur saham, adakah anda panik?






Janganlah panik! Nak tahu kenapa?






Cuba lihat carta KLCI di bawah ini.








Soalan FY apakah yang terjadi selepas kejatuhan tahun 1997 itu? Pasaran saham naik hingga ke tahap 1500 mata! Apakah yang terjadi selepas kejatuhan tahun 2007 itu? Pasaran saham naik hingga ke tahap mendekati 2000 mata! KLCI bolehlah dikatakan indeks yang adil kerana ia merangkumi semua leaders dalam setiap industri dan secara tak langsung ia mencerminkan setiap industri dalam negara ini.












Cuba lihat carta Dow Jones ini pula. Carta sejarah 110 tahun dari tahun 1900 hingga tahun 2010, apa yang dapat kita lihat? Memang kita akan dapat melihat kejatuhan dari masa ke semasa namun demikian dari segi jangkamasa panjangnya ia menaik dan terus menaik. Bukankan KLCI juga sebenarnya menunjukkan prestasi yang sama. KLCI baru 50 tahun, masih muda, masih mentah. Percayalah dalam jangkamasa panjang ia juga akan menaik dan terus menaik.




Bank semakin lama semakin membesar, begitu juga dengan sektor dan industri yang lain semakin lama semakin maju dan semakin membesar. Kenapa begitu? Sebabnya penduduk dunia semakin lama semakin ramai, aktiviti ekonomi semakin lama semakin banyak, creation of wealth terus-terusan terjadi melalui semua sektor ekonomi, duit dicetak dan terus dicetak baik berkadar langsung dengan kenaikan GDP sesebuah negara mahupun sebagai stimulus ekonomi dan sebagainya.




Malaysia adalah sebuah negara yang bertuah kerana ia punya begitu banyak bahan mentah, punya industri, punya produk dan perkhidmatan yang baik, punya kedudukan geografi yang bagus hingga merancakkan sektor pelancongan, punya keadaan politik yang stabil dan sebagainya. Semua ini menjadikan Malaysia sebuah negara yang baik untuk tujuan pelaburan. Jadi di sini tiada apa yang perlu dirisaukan.




Adakah kejatuhan harga minyak akan berpanjangan? Pastinya tidak kerana ia bahan mentah yang terhad dan tak boleh diperbaharui. Dalam hal ini lambat laun harganya akan kembali naik dan pastinya akan membantu pandapatan negara kelak.




Dalam hal ini, sebenarnya tiada apa yang perlu dirisaukan dengan risiko pasaran ini kerana hakikatnya ia tidak menjejaskan pelabur jangkamasa panjang. Sebab itulah pelaburan nilai kaedah Warren Buffet bersifat jangkamasa panjang dan menguntungkan. Yang terjejas adalah pelabur jangkamasa pendek.




Salah satu lagi kaedah mengatasi risiko pasaran ialah untuk mempelbagaikan pelaburan dan tidak hanya berada dalam pasaran saham semata-mata. "Don't put all eggs in one basket". Kalaupun anda berada dalam pasaran saham, mungkin kejatuhan harga saham minyak dan kelapa sawit menjejaskan portfolio anda tetapi saham berasaskan produk getah, semiconductor dan syarikat berasaskan ekport menaik memandangkan mereka mendapat keuntungan dengan kenaikan nilai USD. Persoalannya adakah kita punya cukup modal untuk melabur dalam saham-saham yang pelbagai itu? Jawapannya tidak bagi kebanyakan kita.




Jadi kalau kita hanya punya saham berkaitan minyak dan kelapa sawit dewasa ini apa yang boleh kita lakukan. Kalau kita tak mampu untuk menukarnya maka FY sarankan tunggu. Sebab FY pasti ia akan naik kembali nanti sepertimana yang dibuktikan oleh carta pasaran yang telah FY huraikan tadi. Oleh berikan ia masa. Pelaburan mengambil masa.




Terus terang ramai yang masih baru dalam pasaran, belum cukup season, pengalaman pun kebanyakannya tak lebih 10 tahun, tak cukup cyclenya. Tak cukup dengan itu, modalpun ciput dan hanya mampu beli satu dua saham sahaja. Tak cukup untuk diversify dalam kelas asset yang berbeza-beza. Inilah hakikatnya.




Jadi sabar yer. Kita berikan masa dan lepaskan keadaan pasaran yang tak menentu ini buat setahun dua.





Sekian dulu buat kali ini.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Mar 09, 2016 7:14 am


Risiko pasaran adalah salah satu risiko yang yang perlu dihadapi para pelabur saham di dunia ini. Risiko ini berkaitan dengan kenaikan dan penurunan pasaran saham disebabkan oleh faktor-faktor semasa. Kejatuhan harga minyak mentah di tahun 80an, Kejatuhan pasaran dan penurunan nilai RM disebabkan oleh Asean Financial Crisis pada tahun 1997-1998 yang memperlihatkan kejatuhan KLCI di bawah 300 mata, kemudian kejatuhan pasaran pada tahun 2007 disebabkan oleh krisis sub prime di Amerika Syarikat melihatkan sekali lagi KLCI jatuh ke tahap 800 mata.






Ketahuilah mereka-mereka yang berada dalam pasaran pada tahun-tahun kejatuhan itu pasti merasa peritnya.






Sekarang nampaknya ia berlaku lagi, kejatuhan harga komoditi dan penurunan nilai RM juga secara langsung menyebabkan kejatuhan harga-harga saham dalam Bursa Malaysia. Keadaan ini menyebabkan para pelabur yang baru melibatkan diri dalam pasaran menjadi panik. Ramai yang takut kejatuhan seterusnya maka mereka mengambil keputusan untuk menjual pegangan-pegangan saham mereka.






Pada ketika ini soalan FY kepada pelabur saham, adakah anda panik?






Janganlah panik! Nak tahu kenapa?






Cuba lihat carta KLCI di bawah ini.








Soalan FY apakah yang terjadi selepas kejatuhan tahun 1997 itu? Pasaran saham naik hingga ke tahap 1500 mata! Apakah yang terjadi selepas kejatuhan tahun 2007 itu? Pasaran saham naik hingga ke tahap mendekati 2000 mata! KLCI bolehlah dikatakan indeks yang adil kerana ia merangkumi semua leaders dalam setiap industri dan secara tak langsung ia mencerminkan setiap industri dalam negara ini.












Cuba lihat carta Dow Jones ini pula. Carta sejarah 110 tahun dari tahun 1900 hingga tahun 2010, apa yang dapat kita lihat? Memang kita akan dapat melihat kejatuhan dari masa ke semasa namun demikian dari segi jangkamasa panjangnya ia menaik dan terus menaik. Bukankan KLCI juga sebenarnya menunjukkan prestasi yang sama. KLCI baru 50 tahun, masih muda, masih mentah. Percayalah dalam jangkamasa panjang ia juga akan menaik dan terus menaik.




Bank semakin lama semakin membesar, begitu juga dengan sektor dan industri yang lain semakin lama semakin maju dan semakin membesar. Kenapa begitu? Sebabnya penduduk dunia semakin lama semakin ramai, aktiviti ekonomi semakin lama semakin banyak, creation of wealth terus-terusan terjadi melalui semua sektor ekonomi, duit dicetak dan terus dicetak baik berkadar langsung dengan kenaikan GDP sesebuah negara mahupun sebagai stimulus ekonomi dan sebagainya.




Malaysia adalah sebuah negara yang bertuah kerana ia punya begitu banyak bahan mentah, punya industri, punya produk dan perkhidmatan yang baik, punya kedudukan geografi yang bagus hingga merancakkan sektor pelancongan, punya keadaan politik yang stabil dan sebagainya. Semua ini menjadikan Malaysia sebuah negara yang baik untuk tujuan pelaburan. Jadi di sini tiada apa yang perlu dirisaukan.




Adakah kejatuhan harga minyak akan berpanjangan? Pastinya tidak kerana ia bahan mentah yang terhad dan tak boleh diperbaharui. Dalam hal ini lambat laun harganya akan kembali naik dan pastinya akan membantu pandapatan negara kelak.




Dalam hal ini, sebenarnya tiada apa yang perlu dirisaukan dengan risiko pasaran ini kerana hakikatnya ia tidak menjejaskan pelabur jangkamasa panjang. Sebab itulah pelaburan nilai kaedah Warren Buffet bersifat jangkamasa panjang dan menguntungkan. Yang terjejas adalah pelabur jangkamasa pendek.




Salah satu lagi kaedah mengatasi risiko pasaran ialah untuk mempelbagaikan pelaburan dan tidak hanya berada dalam pasaran saham semata-mata. "Don't put all eggs in one basket". Kalaupun anda berada dalam pasaran saham, mungkin kejatuhan harga saham minyak dan kelapa sawit menjejaskan portfolio anda tetapi saham berasaskan produk getah, semiconductor dan syarikat berasaskan ekport menaik memandangkan mereka mendapat keuntungan dengan kenaikan nilai USD. Persoalannya adakah kita punya cukup modal untuk melabur dalam saham-saham yang pelbagai itu? Jawapannya tidak bagi kebanyakan kita.




Jadi kalau kita hanya punya saham berkaitan minyak dan kelapa sawit dewasa ini apa yang boleh kita lakukan. Kalau kita tak mampu untuk menukarnya maka FY sarankan tunggu. Sebab FY pasti ia akan naik kembali nanti sepertimana yang dibuktikan oleh carta pasaran yang telah FY huraikan tadi. Oleh berikan ia masa. Pelaburan mengambil masa.




Terus terang ramai yang masih baru dalam pasaran, belum cukup season, pengalaman pun kebanyakannya tak lebih 10 tahun, tak cukup cyclenya. Tak cukup dengan itu, modalpun ciput dan hanya mampu beli satu dua saham sahaja. Tak cukup untuk diversify dalam kelas asset yang berbeza-beza. Inilah hakikatnya.




Jadi sabar yer. Kita berikan masa dan lepaskan keadaan pasaran yang tak menentu ini buat setahun dua.





Sekian dulu buat kali ini.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Apr 27, 2016 3:45 am

Untuk QE31 / 3/2016, keuntungan bersih BAT jatuh sebanyak 24% suku tahun sebelumnya atau 6% tahun ke tahun kepada RM196 juta manakala perolehan menurun sebanyak 9% suku tahun sebelumnya atau 12% tahun ke tahun kepada RM1.06 bilion. Pendapatan merosot 19.9% ​​(atau RM253 juta) dan Keuntungan Kasar menurun 21.9% (atau RM99 juta) disebabkan oleh 34.0% -reduction dalam jumlah jualan berikutan November 2015 peningkatan eksais curam. Walaupun penurunan dalam perbelanjaan operasi, didorong terutamanya oleh masa perbelanjaan pentadbiran, penurunan besar dalam jualan bermakna overhed operasi telah "di bawah-pulih". Ini membawa kepada penurunan dalam Keuntungan daripada Operasi dan Keuntungan sebelum Cukai 28.2% (atau RM92 juta) dan 28.8% (atau RM94 juta).


Jadual: lepas 8 keputusan suku BAT


Carta 1: 36 keputusan suku terakhir BAT

Meletakkan 4Q2015 dalam perspektif

Penurunan mendadak dalam pendapatan yang bermula pada QE31 / 12/2015 diteruskan. Itu adalah hasil yang tidak dijangka melompat dalam duti eksais (off-budget !!). Saya sebelum ini telah dijangka jualan domestik dijangka pulih dalam beberapa suku akan datang tetapi sebaliknya telah berlaku. Ini adalah disebabkan oleh adanya mudah rokok tidak sah serta masa yang sukar yang melibatkan rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat.

Oleh kerana persekitaran operasi yang mencabar ini, BAT telah mengumumkan rancangan untuk menyusun semula perniagaannya, yang saya semula di bawah yang:

Penyusunan Semula Operasi Perniagaan: Pada 17 Mac 2016, Kumpulan telah mengumumkan bahawa ia akan menyusun semula operasi perniagaannya dengan mendapatkan produk tembakau bagi pasaran domestik dari kilang-kilang BAT serantau dan akan berhenti operasi pengeluaran yang terletak di Virginia Park, Jalan Universiti, 46200, Petaling Jaya, Selangor. Penggulungan ke bawah operasi kilang akan dijalankan secara berperingkat dan dijangka siap pada separuh ke-2 2017.

Penyusunan semula ini adalah sejajar dengan usaha Kumpulan ke arah merealisasikan satu model perniagaan baru dan lebih mampan, dalam persekitaran perniagaan yang semakin mencabar. Persekitaran eksais yang lebih tinggi telah akhirnya membawa kepada kenaikan mendadak rokok haram dan jauh lebih rendah jumlah jualan undang-undang menyebabkan kenaikan kos pengeluaran rokok. Penyusunan semula ini akan membolehkan Kumpulan meningkatkan keupayaan komersilnya manakala mengoptimumkan rantaian bekalan dan aktiviti transaksi untuk memastikan bahawa Kumpulan kekal sebagai peneraju pasaran memberi tumpuan kepada pengguna yang berdaya saing.

Penggulungan ke bawah operasi kilang akan memberi kesan kepada kira-kira 230 pekerja dan mereka akan disediakan dengan pakej faedah dan juga pilihan untuk menjalani program kerjaya peralihan. Peralatan dan jentera yang kini digunakan untuk operasi kilang bertujuan untuk dijual kepada pihak berkaitan dalam kumpulan BAT entiti.

Tanah di mana operasi kilang terletak akan dilupuskan oleh Kumpulan melalui tender awam. Ejen hartanah bebas telah dilantik oleh Kumpulan untuk bertindak untuk dan bagi pihak Kumpulan untuk berurusan dengan semua perkara yang berhubungan dengan cadangan penjualan tanah. Menjalankan tender awam dijadualkan tamat pada atau sekitar Mei 2016. Pengumuman berhubung dengan cadangan pelupusan tanah akan dibuat selepas perjanjian jual beli bagi tanah itu ditandatangani. Kelulusan para pemegang saham atas pelupusan akan dicari selaras dengan Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad.

Saya telah disiarkan sebelum ini bahawa pelan penyusunan semula ini hendaklah positif untuk saham dalam jangka masa panjang. Sehingga itu, pelabur akan terpaksa hidup dengan pendapatan lebih rendah untuk beberapa suku akan datang.

penilaian

BAT (ditutup pada RM54.50 semalam) kini didagangkan pada PE 18.4 kali (berdasarkan EPS 4/4 lepas 295 sen). BAT dibayar dividen sebanyak RM2.89 bagi 4/4 lepas; sekali gus memberi pulangan dividen sebanyak 5.3%. Pada ini PER & DY, BAT dianggap agak menarik.

Tinjauan teknikal

Pada harga semasa RM54.50, BAT telah patah di bawah sokongan dari garis arah aliran menaik jangka panjang, SS pada RM55.00. Melainkan pecahan ini dibalikkan dengan cepat, BAT boleh terus slaid untuk sokongan akan datang dari tanda RM50.00 psikologi.


Carta 3: Carta harian BAT pada April 26, 2016 (Sumber: ShareInvestor)

kesimpulan

Walaupun prestasi kewangan yang lebih miskin, BAT masih saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang berdasarkan penilaian yang adil. Walau bagaimanapun prospek teknikal telah berubah menjadi lemah, saya akan menyemak semula penarafan daripada BELI jangka panjang untuk HOLD.
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed May 18, 2016 8:05 am

Ada 30 Tips saham yang dikaji untuk anda semua. Saya dah pilih, tapi anda WAJIB kaji sendiri (jangan ikut-ikutan).

1. FITTERS signal 0.465, support 0.44, resistant 0.50 next 0.555.
2. BREM signal 1.01, support 0.93, resistant 1.13 next 1.23
3. FFHB signal 0.95, support 0.88, resistant 0.99 next 1.15
4. DENKO signal 0.385, support 0.345, resistant 0.445
5. LEESK signal 0.29*, support 0.26,resistant 0.36
6. WATTA signal 0.375, support 0.29, resistant 0.48
7. HOVID signal 0.47, support 0.445, resistant 0.485 next 0.515
8. DESTINI signal 0.595, support 0.55, resistant 0.64 next 0.68
9. D&O signal 0.37, support 0.345, resistant 0.40 next 0.425
10. GPHAROS signal 0.445,support 0.40, resistant 0.49 next 0.55
11. LEONFB sudah signal 0.475, support 0.45, resistant 0.52 next 0.595
12. MBL signal 0.845, support 0.74, resistant 0.93 next 1.17
13. COMPLET signal 0.82, support 0.79, resistant 0.89 next 1.01
14. JTIASA sudah signal 1.52, support 1.50, resistant 1.68 next 1.79
15. BJCORP signal 0.395, support 0.365, resistant 0.445
16. GOB signal 0.485, support 0.46, resistant 0.50 next 0.525
17. PLABS signal 0.285, support 0.255, resistant 0.315
18. XOX sudah signal 0.205, support 0.18, resistant 0.24
19. IJACOBS signal 0.175, support 0.145, resistant 0.21
20. VIS signal 0.20, support 0.175, resistant 0.255
21. WILLOW signal 0.71, support 0.67, resistant 0.75 next 0.82
22. MITRA signal 1.15, support 1.08, resistant 1.22 next 1.31
23. BONIA signal 0.71, support 0.68, resistant 0.735 next 0.79
24. DUFU sudah signal 0.53, support 0.49, resistant 0.64
25. SUNCON signal 1.41, support 1.33, resistant 1.44 pecah —->>> trending.
26. KEINHIN sudah signal 0.97, support 0.90, resistant 1.18 next 1.28
27. SCICOM sudah signal 2.04, support 1.90, resistant 2.13 next 2.33
28. ASDION signal 0.435, support 0.385, resistant 0.52 next 0.57
29. JHM signal 0.455, support 0.415, resistant 0.54
30. CENTURY signal 0.82, support 0.785, resistant 0.875

dari zamsaham...
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Moderator2 on Wed Jun 15, 2016 8:05 am

Stockwatch [14.06.16] :
PICK 1 : AIRASIA & E&O
PICK 2 : TRIVE, NWP PENTA & ACCSOFT
avatar
Moderator2
Ahli Setia
Ahli Setia

Posts : 803
Join date : 2014-04-28

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum