Forum Rasmi #Selangor Webchat
Peringatan
Forum ini diklasifikasikan sebagai 18 sx+sg+pl :

( Seram + Ganas + Politik + Lucah) .

Dengan ini anda bersetuju dengan setiap peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan forum ini . Pihak pengurusan forum tidak akan dipersalahkan sekiranya berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.
Top posters
Moderator2 (767)
 
Greenday (397)
 
kalai (278)
 
arul (235)
 
AbG (224)
 
Eleena (206)
 
luna (173)
 
FairChild (150)
 
zairul (126)
 
sahak (98)
 

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 59 on Fri Jan 14, 2011 11:33 am
Statistics
We have 425 registered users
The newest registered user is ggarrenna

Our users have posted a total of 4463 messages in 419 subjects

Bagaimana hendak membuat HARDSUB untuk movie/tv/video file RMVB

View previous topic View next topic Go down

Bagaimana hendak membuat HARDSUB untuk movie/tv/video file RMVB

Post  kalai on Sat Nov 19, 2011 9:35 pm

p/s : Just for sharing..aku amik dari forum aku selalu lepak sane.

By OKWhat.

Pertamanya, minta maaf kepada semua kipas susah mati tv-series kat forum ni...aku teramatlah busynyer sampaikan tak sempat nak mengupdate tv-series seperti dulu kala...jika ade kelapangan,aku akan cuba update...tapi,nampak gaya cam tv-series dah banyak yg habis...btw, aku nak perturunkan ilmu hardsubs, mungkin ade golongan lapisan yang ingin menjadi uploader...boleh ikut tutorial ini...

Keperluan.

1. 1 unit video (file video yang hendak diconvert dan dihardsubskan)
2. 1 unit subtitle (pastikan ia berjalan dengan lancar dan betul)
3. Codecs
4. Software Easy Real Producer atau ini http://www.mediafire.com/file/5wmyda...p_full1.94.zip
5. I unit PC/lattop
6. Masa


Tutorial membuat RMVB Hardsubs

1. Pertamanya, sediakan kelengkapan / keperluan diatas. Selepas itu, Install Codecs sehingga selesai. lepastu Install Easy Real Producer sehingga selesai... Selepas selesai semua sekali restart pc/lattop anda...

2. Setelah Perkara diatas telah dibuat...Masukkan file yang hendak diconvert dan subtitle dalam satu folder yang sma seperti contoh dibawah...seperti biasa, name tu penting...



3. Buka softwer Easy Real Producer dan ikut steps dibawah...



4. Kemudian, folow lagi step seterusnya...



5. Dia akan kuar box seperti dibawah...Follow je lagi....



Sedikit penerangan . Kenape aku pilih 350..?ok..setting ni korang boleh explore sendiri mane yang ko rasa terbaik...aku pilih berdasarkan pengalaman aku...untuk tv-series bersaiz 350mb, jika pilih setting ini, filse selepas diconvert adalah bersaiz 100-150mb... lagi tinggi letak,kualiti lagi cantik... 350 adalah min...kalau rendah lagi,kualiti akan hambur...

6. Selepas itu, tekanlah start untuk proses seterusnya.



7. Proses convert sedang berjalan...ble la pegi isap rokok dulu ke, jemur kain, memasak, basuh motor atau sebagainya...



8. Ops...lupa plak...mase dia convert tu, pastikan ade bende ni...



yg penting, arrow hijau tu... DirectVobSub...bende ni untuk subs..kalau takde, kebarangkalian hardsubs tak menjadi...mungkin pc anda dah lame tak restart, codecs tak betul atau sofware convert tu ade prob...buat clean install untuk codecs, dan software easy real producer tu balik..pastu restart...anda pasti berjaya...

9. panjang berleter,dah siap pun video harsubs korang...ia terletak kat folder anda tadi...masa untu try check tgk,jadi ke tak...



Jika hardsubs anda berjaya..Tahniah saya ucuapkan...pastu boleh la compress dan upload ke mane2 hosting... Jika ade kelapangan masa lagi,aku buat tutorial camne nak compress, split file dan upload file tersebut...

Sekian terima Kasih...

ape-ape prob, just bagitau kat sini..kita ble troubleshoot sesama...aku pun try n error dulu.. :nari:

ops sekali lagi...tutorial ini juga boleh digunakan untuk membuat hardsubs movie...cubalah...semoga berjaya ye... Cool
avatar
kalai
V.I.P #Selangor
V.I.P  #Selangor

Posts : 278
Join date : 2009-07-25
Location : Gombak

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum